Tips bij het opbouwen van een blogartikel

Samenvatting Artikel

Het kan je zo overkomen, je moet een blogartikel schrijven voor de website waar je werkt. Je hebt geen inspiratie of enig idee waar je moet beginnen. Vind jij het lastig om een blogartikel te schrijven? In dit artikel geven wij jou diverse tips, zodat jij een blogartikel in no-time kunt schrijven. 

1. Kies een onderwerp en invalshoek

Maak een keuze in het onderwerp en de invalshoek. Het is belangrijk om te bepalen waarover je gaat schrijven. Kies dus een duidelijk onderwerp waar het blogartikel over moet gaan. Heb je geen idee welk onderwerp het beste bij jouw artikel past? Schrijf desnoods meerdere onderwerpen op, zodat jouw collega’s hiernaar kunnen kijken en de keuze makkelijker wordt. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijke invalshoek uit te kiezen. Weet voor wie je het artikel schrijft en welke woordkeuze je moet gebruiken. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw tekst concreter wordt. Bovendien voorkom je misverstanden tijdens het schrijven. 

2. Verzamel materiaal

Verzamel materiaal voor jouw blogartikel. Je kunt op diverse manieren materiaal verzamelen om een artikel te schrijven. Zo kun je via internet ontzettend veel informatie vinden over het onderwerp waarover je gaat schrijven. Een andere optie is om tijdschriften te lezen of moodboards te bekijken. Na het verzamelen van al het materiaal is het belangrijk dat je deze gaat filteren. Je kunt niet alle informatie die je hebt gevonden verwerken in een blogartikel. Markeer het materiaal waar je ‘echt’ wat aan hebt en die je daadwerkelijk kunt gebruiken. 

3. Start met schrijven

Wacht niet te lang, maar begin met schrijven. Voordat je begint met schrijven is het belangrijk om de volgende punten te noteren: wat is de centrale vraag, wat is de basisuitspraak en wat zijn de kernzinnen. Deze punten zorgen ervoor dat je gemakkelijk een blogartikel kunt schrijven. Je geeft als het ware een ‘antwoord’ op de centrale vraag, tijdens het schrijven van jouw blogartikel. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke kernzinnen te formuleren. Deze zorgen ervoor dat jouw lezer binnen een aantal seconden een duidelijk beeld heeft over jouw blogartikel. Natuurlijk staat er in de eerste versie nog teveel informatie of een aantal kleine fouten. Dat maakt niet uit, voordat het blogartikel online wordt gepubliceerd wordt het nog nagelezen of bewerkt. 

4. Tekst herschrijven

Herschrijf je tekst voor de puntjes op de ‘i’. Voordat jouw blogartikel kan worden gepubliceerd is het belangrijk dat er nog even naar wordt gekeken. Het is mogelijk dat er diverse grammatica- of spellingfouten in staan. Er zijn veel lange zinnen of zinnen die onlogisch zijn genoteerd. De eerste versie is nooit de uiteindelijke versie. Het kan zijn dat jij jouw eigen fouten niet meer ziet na het schrijven van het blogartikel. Zorg ervoor dat een collega of iemand anders naar jouw tekst kijkt. Vervolgens kan de gegeven feedback worden verwerkt in jouw tekst. Het blogartikel voor op de website is ready to go en kan gepubliceerd worden.  

Met deze tips zorg jij voor een duidelijke opbouw van jouw blogartikel. Bovendien is het een hulpmiddel die jou kan helpen bij het schrijven van een duidelijke en concrete tekst. Voorkom miscommunicatie met de lezers. Zorg ervoor dat jij plezier krijgt in het schrijven van blogartikelen!

Tips bij het opbouwen van een blogartikel feature image 01

Meer blog artikelen

De ultieme gids voor SEO in 2023

De ultieme gids voor SEO in 2023

SEO in 2023 belooft een spannend jaar vol nieuwe uitdagingen en kansen. In deze gids behandelen we de nieuwste ontwikkelingen in SEO, de verwachte trends, en geven we tips over hoe je je website kunt optimaliseren voor deze trends.

Lees meer »

5 tips voor goede SEO

Het is van essentieel belang dat je website gemakkelijk gevonden wordt. Daarnaast moet je website vaak genoeg worden bezocht. Hoe je dat doet? Je leest in dit artikel 5 tips voor goede SEO.

Lees meer »