Hoe schrijf je goede meta titels en meta omschrijvingen?

Samenvatting Artikel

Om je teksten te laten scoren met SEO is het belangrijk de meta-titels en de meta-omschrijvingen te optimaliseren. Waar moet een goede meta omschrijving aan voldoen en hoe lang mag een meta titel zijn? We leggen het in dit artikel uit met uitleg en leuke tips.

Richtlijnen Google Meta titel en Meta omschrijving

Als je dit artikel leest, dan weet je dat het voor SEO belangrijk is de meta titel en omschrijving goed op orde te hebben. Maar waar moeten ze aan voldoen? Voor meta-titels en meta-omschrijvingen zijn er aanbevolen lengtes qua tekens.

Dit zijn de richtlijnen die Google hanteert:

Richtlijn meta-titel: Google adviseert om meta-titels tussen de 50 en 60 tekens te houden. Het exacte aantal tekens kan variëren, afhankelijk van de breedte van de tekens die worden gebruikt. In elk geval moet je ervoor zorgen dat de titel kort en pakkend is en de belangrijkste zoekwoorden bevat.

Richtlijn meta-omschrijving: Google adviseert om meta-omschrijvingen tussen de 150 en 160 tekens te houden. Opnieuw kan het exacte aantal tekens variëren afhankelijk van de gebruikte tekens. Zorg ervoor dat de omschrijving een korte samenvatting geeft van de inhoud van de pagina en relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Probeer belangrijke zoekwoorden in de omschrijving op te nemen, maar overdrijf dit niet, want dit kan een negatieve invloed hebben op de ranking.

Het is belangrijk om binnen deze aanbevolen limieten te blijven om te voorkomen dat de titel of omschrijving wordt afgekapt in de zoekresultaten. Als je meer tekens gebruikt dan de aanbevolen limieten, loop je het risico dat de boodschap niet volledig wordt weergegeven, wat kan leiden tot een lagere klikfrequentie.

Richtlijn of advies?

Het is ook belangrijk om te onthouden dat Google de lengte van meta-titels en meta-omschrijvingen als een richtlijn beschouwt en niet als een strikte regel. Het kan dus soms voorkomen dat Google ervoor kiest om andere tekst weer te geven dan de titel of omschrijving die je hebt opgegeven. Daarom is het belangrijk om de titel en omschrijving relevant en aantrekkelijk te maken, ongeacht de lengte.

5 tips voor meta titels en meta omschrijvingen

Met de richtlijnen van Google ben je er natuurlijk nog niet, al heb je wel een goed beeld van de kaders waarin je moet werken 50 tot 60 tekens voor de meta titel en 150 tot 160 tekens voor de meta omschrijving. Lees snel verder voor meer tips:

1.) Houd de lengte in gedachten

Meta-titels worden over het algemeen weergegeven als de titel van een zoekresultaat en moeten tussen de 50 en 60 karakters bevatten. Meta-omschrijvingen moeten tussen de 150 en 160 karakters bevatten. Zorg ervoor dat je binnen deze limieten blijft, anders kan de tekst afgekapt worden in de zoekresultaten.

2.) Gebruik een pakkende titel

De meta-titel moet de aandacht trekken van potentiële bezoekers en hen aanmoedigen om door te klikken naar je website. Gebruik pakkende en opvallende woorden om de aandacht te trekken.

3.) Wees duidelijk en relevant

De meta-omschrijving moet een korte samenvatting zijn van wat bezoekers op je website kunnen verwachten. Het moet duidelijk en relevant zijn en de belangrijkste informatie bevatten die bezoekers nodig hebben om te beslissen of ze verder willen klikken.

Dit is een voorbeeld van een online marketing bureau uit Amstelveen. Je ziet dat de titel en omschrijving goed aansluiten bij de zoekterm:

Voorbeeld van meta titel en meta omschrijving

4.) Gebruik zoekwoorden

Misschien een inkoppertje, maar morg ervoor dat je belangrijkste zoekwoorden in zowel de meta-titel als de meta-omschrijving verwerkt zijn. Dit kan je helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten voor die zoekwoorden.

5.) Vermijd duplicaten

Zorg ervoor dat elke pagina op je website een unieke meta-titel en meta-omschrijving heeft. Als je dezelfde titel en beschrijving gebruikt voor meerdere pagina’s, kan dit problemen veroorzaken met de zoekmachine-indexering en kan het ook verwarrend zijn voor bezoekers die op zoek zijn naar specifieke informatie.

Bonustips

  • Schrijf voor gebruikers en niet voor zoekmachines.
  • Maak gebruik van opvallende tekens zoals vraagtekens, pijlen, etc. om op te vallen in de zoekresultaten.
  • Echter: vermijd overdreven gebruik van leestekens, zoals uitroeptekens, omdat dit als spam kan worden beschouwd.
  • Zorg ervoor dat de meta-omschrijving overeenkomt met de inhoud van de pagina en bezoekers niet misleidt.
  • Blijf testen en verbeteren: probeer verschillende varianten van meta-titels en meta-omschrijvingen uit om te zien wat het beste werkt voor jouw website en doelgroep.

Waarom goede meta titels en meta omschrijvingen?

Tuurlijk, binnen een CMS als WordPress en met een plug-in als SEO Yoast kun je makkelijk en snel regels bouwen voor meta titels en omschrijvingen. Echter, dit raden we niet aan, omdat je het liefst voor iedere pagina en/of product een goede titel en omschrijving wilt. Nog niet overtuigd? Hier nog een paar goede redenen om je meta titels en meta omschrijvingen uniek per perfect op orde te brengen:

  • Verhoging van de klikfrequentie (CTR): De meta-titel en meta-omschrijving verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines en vormen de eerste kennismaking met jouw website voor potentiële bezoekers. Een aantrekkelijke en relevante titel en omschrijving kunnen de klikfrequentie (CTR) verhogen en meer verkeer naar je website leiden.
  • Verbetering van de zoekmachine-ranking: Zoekmachines, zoals Google, gebruiken de meta-titel en meta-omschrijving om te bepalen waar jouw website over gaat. Door belangrijke zoekwoorden in de meta-titel en -omschrijving te gebruiken, kan jouw website hoger ranken in de zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten.
  • Vermindering van bouncepercentages: De meta-omschrijving geeft een korte samenvatting van de inhoud van jouw pagina en geeft gebruikers een idee van wat ze kunnen verwachten als ze doorklikken. Als de inhoud van de pagina overeenkomt met wat er in de meta-omschrijving wordt beschreven, kunnen bezoekers langer op jouw website blijven en de inhoud lezen, waardoor het bouncepercentage daalt.
  • Consistentie en professionaliteit: Een goed geschreven meta-titel en -omschrijving geven een professionele uitstraling aan jouw website en zorgen voor een consistente ervaring voor gebruikers. Hierdoor weten bezoekers wat ze kunnen verwachten en verhoogt het vertrouwen in jouw merk en website.

Kortom, een goede meta-titel en -omschrijving kunnen de zichtbaarheid van jouw website in zoekmachines vergroten, de klikfrequentie en het verkeer naar jouw website verhogen en het bounce percentage verlagen, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s en uiteindelijk meer succes voor jouw website.

Succes met je meta titels en omschrijvingen!

Hoe schrijf je goede meta titels en meta omschrijvingen feature image 01

Meer blog artikelen

De ultieme gids voor SEO in 2023

De ultieme gids voor SEO in 2023

SEO in 2023 belooft een spannend jaar vol nieuwe uitdagingen en kansen. In deze gids behandelen we de nieuwste ontwikkelingen in SEO, de verwachte trends, en geven we tips over hoe je je website kunt optimaliseren voor deze trends.

Lees meer »

5 tips voor goede SEO

Het is van essentieel belang dat je website gemakkelijk gevonden wordt. Daarnaast moet je website vaak genoeg worden bezocht. Hoe je dat doet? Je leest in dit artikel 5 tips voor goede SEO.

Lees meer »