AI-tekst schrijven, welke tools zijn er?

Samenvatting Artikel

Of het nu gaat om product teksten, blogs, nieuwsberichten of heuse corner stone artikelen, het schrijven van een goede teksten is zeker niet voor iedereen weggelegd. Naast een sterk gevoel voor stijl en taal zijn vaak een hoge productiviteit en simpelweg genoeg inspiratie vereist. Ook voor de meest doorgewinterde copywriters is dat niet altijd haalbaar.

Gelukkig heb je als tekstschrijver tegenwoordig een extra troef achter de hand: artificial intelligence. Oftewel AI. Want inderdaad, de mogelijkheden van AI reiken inmiddels zo ver dat er diverse programma’s zijn die in een handomdraai een tekst voor je kunnen produceren. Uiteraard kan dit een behoorlijke tijdsbesparing opleveren, zelfs al blijft het natuurlijk slim om door software geproduceerde teksten nog even grondig te checken.

In dit artikel besteden we aandacht aan welke AI-tools er zoal zijn en wat je ermee kunt. We benoemen en bespreken hierbij vijf verschillende tools.

Jasper

Ten eerste is er de AI-tool Jasper AI, voorheen nog Jarvis AI genoemd. Met Jasper kun je in principe zeer snel Nederlandse teksten produceren. Als er iets is waarin Jasper zich onderscheidt, dan is het wel dat je deze tool jouw schrijfwijze kunt aanleren. Daar staat wel tegenover dat het uiteraard wat tijd kost om je manier van schrijven echt goed te implementeren. Jasper kost je na een proefperiode van een paar dagen enkele tientjes per maand.

Rytr

Ook Rytr staat bekend als een uitstekend copywritersprogramma. Rytr is behoorlijk gebruiksvriendelijk en geeft je onder meer de mogelijkheid je eigen tone of voice te kiezen. Net als Jasper kun je Rytr inzetten voor Nederlandstalige teksten. Wel is het bij Rytr vrijwel altijd nodig om achteraf zelf nog wat correcties door te voeren. Verder heeft deze tool een gratis versie, al kun je hierbij slechts gebruikmaken van een beperkt aantal credits per maand.

AI Writer

AI Writer is eveneens een tool die je eerst gratis kunt uitproberen. In dit geval kan dat een week lang, zij het wel met een gelimiteerd aantal credits. AI Writer blinkt uit in het snel produceren van teksten, en dat terwijl je niet eens bijster veel informatie hoeft in te voeren. Daar staat voor Nederlandse bedrijven wel een groot nadeel tegenover: AI Writer produceert geen Nederlandstalige content.

Copysmith

Net als AI Writer kun je de tool Copysmith eerst zeven dagen gratis uitproberen. Je zult dan al gauw merken dat Copysmith vele mogelijkheden kent (waaronder het kiezen van de gewenste stijl), een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid hanteert en ook Nederlandse teksten kan maken. Jammer genoeg zijn niet alle opties beschikbaar voor Nederlandse teksten. Copysmith produceert verder enerzijds wel mooie teksten, waarvan het lijkt dat ze door een mens zijn geschreven. Maar aan de andere kant hebben deze teksten wel nog wat herschrijvingen nodig. 

Writesonic

Writesonic is een bruikbare tool voor het genereren van teksten. Grote voordelen van Writesonic zijn de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en het feit dat je hiermee Nederlandse teksten kunt produceren. Net als bij de meeste andere tools zijn herschrijvingen naderhand wel echt nog noodzakelijk. Desondanks kan een tool als Writesonic je een handige opzet van een tekst bieden, waardoor je jezelf veel tijd bespaart, zeker op dagen met minder inspiratie.

ChatGPT

Zoals al eerder in dit artikel is beschreven, biedt kunstmatige intelligentie (AI) enorme mogelijkheden op het gebied van tekstcreatie. AI schrijftools zoals Wordtune, Writesonic en Grammarly helpen schrijvers hun teksten te verbeteren, inspireren en optimaliseren.

Een andere tool die vermelding verdient, is ChatGPT van OpenAI. Deze krachtige tool is ontworpen om menselijke taal na te bootsen en te genereren. Het is een waardevol hulpmiddel voor copywriters en content creators. Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop copywriters ChatGPT kunnen gebruiken.

 1. ChatGPT voor Copywriters
  OpenAI’s ChatGPT is een transformer-based model, getraind op diverse bronnen op het internet, en biedt gebruikers een breed scala aan functies. Voor copywriters is ChatGPT erg interessant, lees hier ons artikel speciaal over dit onderwerp: ChatGPT voor copywriters.
 2. Snel ideeën genereren
  ChatGPT kan worden ingezet voor het genereren van ideeën voor blogs, advertenties, social media posts, en nog veel meer. Het kan copywriters helpen bij het brainstormen en het genereren van nieuwe, creatieve concepten.
 3. Efficiënt redigeren
  ChatGPT kan niet alleen schrijven, maar ook redigeren. Dit is een ideaal hulpmiddel om teksten te verbeteren door suggesties te geven voor betere woordkeuzes of zinsstructuren.
 4. Verbetert de schrijfsnelheid
  Door de eerste concepten te creëren en de structuur van een tekst op te zetten, helpt ChatGPT copywriters om sneller te schrijven.
 5. Vertalingen
  Hoewel niet perfect, kan ChatGPT worden gebruikt voor het doen van ruwe vertalingen, wat copywriters helpt om de essentie van een tekst in een andere taal te begrijpen.
 6. Feitencheck
  ChatGPT kan gebruikt worden als een snelle, handige bron voor algemene kennis en feitencheck.
 7. Aanpassingsvermogen
  Een van de sterkste kenmerken van ChatGPT is het vermogen om zich aan te passen aan de stijl, toon en context die de gebruiker invoert.

Conclusie AI-tools

AI-tools zoals ChatGPT vormen een krachtige aanvulling op de toolkit van elke copywriter. Het gebruik van deze tools stimuleert de creativiteit, verhoogt de productiviteit en biedt nieuwe perspectieven. Het belangrijkste is dat deze tools worden gebruikt als een hulpmiddel om het schrijfproces te verbeteren, en niet als een vervanging voor menselijke schrijfvaardigheden. Immers, de menselijke touch, met zijn unieke inzicht en emotionele diepgang, blijft onmisbaar in effectieve copywriting.

AI-tekst schrijven welke tools zijn er feature image 01

Meer blog artikelen

De ultieme gids voor SEO in 2023

De ultieme gids voor SEO in 2023

SEO in 2023 belooft een spannend jaar vol nieuwe uitdagingen en kansen. In deze gids behandelen we de nieuwste ontwikkelingen in SEO, de verwachte trends, en geven we tips over hoe je je website kunt optimaliseren voor deze trends.

Lees meer »