Meer dan duizend woorden 01

AI-tekst schrijven, welke tools zijn er?

AI-tekst schrijven welke tools zijn er feature image 01

Samenvatting Artikel

Of het nu gaat om productteksten, blogs, nieuwsberichten of heuse corner stone artikelen, het schrijven van een goede teksten is zeker niet voor iedereen weggelegd. Naast een sterk gevoel voor stijl en taal zijn vaak een hoge productiviteit en simpelweg genoeg inspiratie vereist. Ook voor de meest doorgewinterde copywriters is dat niet altijd haalbaar.

Gelukkig heb je als tekstschrijver tegenwoordig een extra troef achter de hand: artificial intelligence, oftewel AI. Want inderdaad, de mogelijkheden van AI reiken inmiddels zo ver dat er diverse programma’s zijn die in een handomdraai een tekst voor je kunnen produceren. Uiteraard kan dit een behoorlijke tijdsbesparing opleveren, zelfs al blijft het natuurlijk slim om door software geproduceerde teksten nog even grondig te checken.

In dit artikel besteden we aandacht aan welke AI-tools er zoal zijn en wat je ermee kunt. We benoemen en bespreken hierbij vijf verschillende tools.

Jasper

Ten eerste is er de AI-tool Jasper AI, voorheen nog Jarvis AI genoemd. Met Jasper kun je in principe zeer snel Nederlandse teksten produceren. Als er iets is waarin Jasper zich onderscheidt, dan is het wel dat je deze tool jouw schrijfwijze kunt aanleren. Daar staat wel tegenover dat het uiteraard wat tijd kost om je manier van schrijven echt goed te implementeren. Jasper kost je na een proefperiode van een paar dagen enkele tientjes per maand.

Rytr

Ook Rytr staat bekend als een uitstekend copywritersprogramma. Rytr is behoorlijk gebruiksvriendelijk en geeft je onder meer de mogelijkheid je eigen tone of voice te kiezen. Net als Jasper kun je Rytr inzetten voor Nederlandstalige teksten. Wel is het bij Rytr vrijwel altijd nodig om achteraf zelf nog wat correcties door te voeren. Verder heeft deze tool een gratis versie, al kun je hierbij slechts gebruikmaken van een beperkt aantal credits per maand.

AI Writer

AI Writer is eveneens een tool die je eerst gratis kunt uitproberen. In dit geval kan dat een week lang, zij het wel met een gelimiteerd aantal credits. AI Writer blinkt uit in het snel produceren van teksten, en dat terwijl je niet eens bijster veel informatie hoeft in te voeren. Daar staat voor Nederlandse bedrijven wel een groot nadeel tegenover: AI Writer produceert geen Nederlandstalige content.

Copysmith

Net als AI Writer kun je de tool Copysmith eerst zeven dagen gratis uitproberen. Je zult dan al gauw merken dat Copysmith vele mogelijkheden kent (waaronder het kiezen van de gewenste stijl), een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid hanteert en ook Nederlandse teksten kan maken. Jammer genoeg zijn niet alle opties beschikbaar voor Nederlandse teksten. Copysmith produceert verder enerzijds wel mooie teksten, waarvan het lijkt dat ze door een mens zijn geschreven. Maar aan de andere kant hebben deze teksten wel altijd nog wat herschrijvingen nodig. 

Writesonic

Tenslotte is Writesonic een bruikbare tool voor het genereren van teksten. Grote voordelen van Writesonic zijn de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en het feit dat je hiermee Nederlandse teksten kunt produceren. Net als bij de meeste andere tools zijn herschrijvingen naderhand wel echt nog noodzakelijk. Desondanks kan een tool als Writesonic je een handige opzet van een tekst bieden, waardoor je jezelf veel tijd bespaart, zeker op dagen met minder inspiratie.

Meer blog artikelen